Regionalizare

A devenit necesara o noua impartire administrativa a Romaniei.

1. Impartirea actuala. Minusuri.

2. Ce avantaje ar rezulta prin regionalizare.

3. Cate regiuni ar fi necesare?

———————————

1. Minusuri ale impartirii actuale:

a) Actuala impartire este facuta de Ceausescu, din ratiuni totalitare de control si birocratie. Judetele sunt prea mici pentru a se putea face niste strategii de dezvoltare armonioasa. Nu se poate face altceva decat o intretinere sumara a drumurilor judetene. Pe langa asta, conducerea judetelor e netransparenta, numeroasa si greoaie. Practic un consiliu anonim care se instaleaza si face ce vrea fara sa vada nimeni.

b) In viata reala a aparut o nevoie de reimpartire administrativa in regiuni, manifestata in primul rand de ardeleni, care se simt frustrati. Banii lor se duc pe subventiile directionate spre regiunile sarace moldovenesti in special. Ardealul contine numeroase resurse, atat minerale cat si turistice, plus ca are o identitate proprie destul de bine conturata (prezenta minoritatilor si a arhitecturii istorice urbane). Unii spun ca ardelenii sunt mai civilizati si ceva mai putin corupti.

Trebuie spus ca exista o propunere de impartire in 8 regiuni, facuta chiar de organismele europene. Se pot vedea aici, preferiabila versiunea in engleza:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Regiunile_de_dezvoltare_ale_Rom%C3%A2niei

2. Avantajele reimpartirii in 7-8 regiuni:

a) Regiunile mai mari de tip “land” ar putea fi managerizate mai eficient, cu viziune spre dezvoltarea regionala. Regiunea ar avea buget propriu, si o conducere de tip “guvern” care ar directiona fondurile in mod mai transparent decat actualele “consilii judetene”. Se pot asuma astfel proiecte de infrastructura pe dimensiuni mai ample si deci mai eficiente.

b) Conducerea ar fi mai transparenta deoarece fiecare regiune ar avea un manager ales prin vot popular. Un exemplu ar fi Gerhard Schroeder care a fost intai guvernator de succes al Bavariei o perioada de timp inainte de a deveni cancelar. Fiind un post public, va exista o presiune electorala benefica, spre deosebire de situatia actuala in care conducerea judeteana face numai ce vrea, fiind cvasi-necunoscuta si colectiva. Nu isi asuma nimic si nu face nimic.

c) O conducere alesa prin vot direct, de un numar mare de oameni ar duce la o scadere a influentei baronilor locali. Baronii locali par a infuenta un numar limitat de oameni, de exemplu Vanghelie si Mazare au “in subordine” un numar de cca 500 de mii de oameni. Daca Romania ar avea 7 regiuni, ar rezulta regiuni de cca 2-3 mil. locuitori, greu de controlat de un clan.

d) alt avantaj ar fi ca regiunile sa aiba buget propriu astfel incat sa scada gradul extrem de centralizare in care se afla Romania.

e) Turismul ar fi gestionat la nivelul fiecarei regiuni in parte, cu specificul propriu.

3. Ar fi necesare cca 7 regiuni:

Muntenia, Oltenia, Ardeal, Crisana, Banat, Moldova, Dobrogea (care sa includa Galatiul si Braila pentru echilbru numeric). Ar fi necesar sa se faca o echilibrare fina a regiunilor, astfel incat sa nu iasa dezechilobre. Ideea ar fi ca fiecare regiune sa aiba cca 2-3 mil. locuitori si un numar de cca 5-6 municipii. Ce ar rezulta ar fi 7-8 landuri functionale, aflate sub controlul direct al electoratului.Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Regionalizare

  1. Pingback: Regionalizare | Urban Ambition

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s